Leden 2007

Werča

30. ledna 2007 v 21:40 | Iv |  a ještě něco...
U Werči najdete spoustu zajímavých informací, obrázků, fotek a ....nejlepší bude, když se podíváte sami.

Bramboračka?

28. ledna 2007 v 12:51 | Iv |  co se děje u nás na vsi
Dnes jsem k obědu vařila bramboračku, aby měla Anežka aspoň nějakou zeleninku. Běžně polévku ochucuji polévkovými bylinkami, ale dnes se mi podařilo nasypat do hrnce bylinky provensálské. Snažila jsem se sice koření vybrat lžící, ale přece jen tam něco zůstalo. Polévka chutnala zvláštně. Nepomohlo ani, když jsem se to snažila přerazit dvojitým množstvím těch správných bylinek. No nic, nová doba žádá netradiční vaření!

Zimní radovánky

27. ledna 2007 v 20:25 | Iv |  co se děje u nás na vsi
Konečně napadl sníh. Anežka byla nadšená - sáňkovala, válela se, brodila se ve sněhu, klouzala se po zadku, válela sudy. Po půl hodince už byla mokrá i na zádech.

Věrka

27. ledna 2007 v 20:16 | Iv |  a ještě něco...
Pokud rádi tvoříte, jukněte na Věrčiny stránky.

Pepa z trouby

26. ledna 2007 v 17:36 | Iv |  vařím, peču, smažím
hermelín, koření (grilovací, mexické...), olej, alobal
Hermelín obalíme ve směsi oleje a koření, které vám chutná a zabalíme do silnějšího alobalu. Grilujeme v pořádně rozpálené troubě asi 5 minut (2500C). Pozor, abyste sýr vyndali z trouby včas, jinak se vám rozteče a nepůjde přendat z alobalu na talíř. Servírujeme s různě upravenými brambory nebo pečivem a s čerstvou zeleninou.

Párky v župánku od Marcelky

26. ledna 2007 v 17:21 | Iv |  vařím, peču, smažím
párky, listové těsto, sýr (eidam, niva...), hořčice, kečup, oregano, vejce na potření

Těsto vyválíme a rozdělíme na čtverečky. Na každý čtvereček těsta dáme sýr, párek, hořčici, kečup, posypeme oreganem a zabalíme.
Zabalené párečky položíme na lehce vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme do zlatova ( asi při 1800C).

Pečené papriky od Martiny

26. ledna 2007 v 16:13 | Iv |  vařím, peču, smažím
papriky, sůl, vinný ocet, slunečnicový (olivový) olej

Bílé papriky (nebo ty, co zrovna máte doma ) omyjeme a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem (bez papíru to jde taky, ale plech se pak špatně myje) a vložíme do rozpálené trouby. Já je dávám až nahoru a peču asi na 200 - 2300C, podle potřeby teplotu reguluju. Při pečení papriky otáčíme, aby po celém povrchu zhnědly a když jsou pečené, vložíme je do kastrůlku, přikryjeme pokličkou a necháme "zapařit". Pak z každé papriky sloupneme slupku a je to hotové.
Pečené, oloupané papričky můžeme posolit, pokapat vinným octem a slunečnicovým (olivovým) olejem nebo je jíst jen tak.
Tip: nejlepší je papriky grilovat v létě na venkovním grilu.

Smažený hermelín s brusinkovou omáčkou

26. ledna 2007 v 16:00 | Iv |  vařím, peču, smažím
Takhle nějak to dělají v písecké Olympii.

hermelín, hl. mouka, vejce, strouhanka, olej
zakysaná smetana, zavařené brusinky
čerstvá zeleninka
(chleba, sádlo, česnek)

Přeliv: podle vlastní chuti smícháme brusinky se zakysanou smetanou.
Hermelín obalíme v trojobalu (2x) a usmažíme.
Polovinu smaženého sýra přelijeme brusinkovou omáčkou, ozdobíme čerstvou zeleninou.
Vynikající přílohou jsou topinky smažené na sádle, potřené česnekem.

Kytičky

24. ledna 2007 v 21:21 | Iv |  a ještě něco...
Pokud máte rádi fotky s přírodou, podívejte se do fotogalerie na snímky, které pořídil můj manžel.

Předplatné

24. ledna 2007 v 21:20 | Iv |  a ještě něco...
Včera jsem si koupila předplatné do divadla. Poprvé půjdu 30.března na představení příbramského divadla "Pension pro svobodné pány". Móóóc se těším.
Do konce roku mě ještě čeká URFAUST, DVOJPLOŠNÍK V HOTELU WESTMINSTER, DROBEČKY Z PERNÍKU, PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM, NEBOŽKA PANINA MATKA (to vše rovněž od příbramského divadelního souboru), IDEÁLNÍ MANŽEL (Divadlo ABC) a EDITH A MARLENE (Divadlo pod Palmovkou).
Průběžně budu psát své dojmy z jednotlivých kusů.

PLES

24. ledna 2007 v 21:19 | Iv |  co se děje u nás na vsi
V pátek jsme vyrazili na firemní ples.
Zpočátku to vypadalo, že tu chcípnul pes, ale pak se zábava rozjela.
Tančili jsme jako diví, jedli jsme, pili jsme. To jídlo a pití jsme měli - já a manžel - samozřejmě rozdělené. Já jedla, on pil. Tedy, abych to upřesnila, manžel pil nápoje alkoholické. Já pila také, ale jako obvykle to byly dvě sodovky, kola a čaj.
Jak pokročila doba, lidé byli stále veselejší a bez zábran. Na parketu to vřelo.
Když manžel začal tančit s rukama nad hlavou, věděla jsem, že je čas jít domů.
V nejlepším se má prý přestat, tak zase příští rok.

Slova moudrosti

17. ledna 2007 v 22:02 | Jeho Svatost XIV. dalajlama |  něco pro duši
V nejobtížnějších obdobích života člověk získává nejvíce vědomostí a zkušeností.
Tehdy se může úspěšně učit, rozvíjet vnitřní sílu, odhodlání a odvahu čelit problémům.

Dobré lidské vlastnosti - poctivost, upřímnost, laskavé srdce - nelze koupit za peníze
ani vyrobit pomocí strojů, ale jen vypěstovat v mysli.
Můžeme je nazvat vnitřním světlem nebo božím požehnáním či lidskými vlastnostmi.
V nich je podstata lidstva.

Po všech stránkách jsme stejní v touze po štěstí a odmítání utrpení.
Člověk sám je jen jeden, ale druhých je nekonečný počet.
Proto jsou druzí důležitější.
Gee Margaret: SLOVA MOUDROSTI - Vybrané citáty Jeho Svatosti dalajlamy. PRAGMA, 2000.

ANDĚLÉ A DÉMONI

16. ledna 2007 v 23:11 | Iv |  pozvánka do knihovny
Četli jste "Da Vinciho kód"? Líbil se vám? Zkuste také další z románů Dana Browna "Andělé a démoni".
Autor zde poprvé představil postavu symbologa Roberta Langdona, který je povolán do výzkumného ústavu CERN ve Švýcarsku, aby pomohl objasnit případ brutální vraždy špičkového vědce. Zavražděný muž měl totiž na hrudi vypálený tajemný symbol ILUMINÁTŮ, tajného bratrstva, které údajně zaniklo již před dávnými časy. Lóže iluminátů však znovu povstala, aby se pomstila svému odvěkému nepříteli - katolické církvi.
Ve Vatikánu právě probíhají poslední přípravy k ceremonii konkláve, shromáždili se tu všichni kardinálové světa, aby zvolili nového papeže. Čtyři "preferiti" - vyvolení kardinálové - však chybí a ještě ke všemu kdesi v nitru Vatikánu odpočítává supermoderní časovaná bomba.
Robert Langdon a jeho pomocnice - krásná vědkyně Vittorie Vetrová, se snaží rozluštit systém dávných symbolů, který v Římě kdysi tvořil stezku zasvěcení, jež vedla do tajné iluminátské lóže. Doufají, že tak naleznou klíč k záchraně Svatého města, ale zatím iluminátský zabiják vraždí jednoho kardinála za druhým.
Příběh je zajímavý, poutavý a velmi čtivý. Autor dobře ví, jak udržet čtenářovu pozornost. Jen konec mi připadá dost přitažený za vlasy, ale posuďte sami.

Knihy Dana Browna vás přimějí k hlubšímu zamyšlení nad daným tématem. To, co je v románech popisováno, vám bude šťourat v hlavě a možná si i seženete další literaturu a fakta ke studiu života a díla historických osobností, tajných společností, náboženství, umění či různých vědních oborů.

Brown Dan: Andělé a démoni - obrazové vydání. Argo, 2006, 1.vydání.

Finta "fň"

8. ledna 2007 v 14:05 | Iv |  píšu, píšu
Asi každou matku dokáže vyvést z míry, když její dítě odmítá jíst, pít, spát, je nemocné, nešťastné nebo z neznámých příčin neklidné a plačtivé. Když některá z uvedených situací nastane, začnete přemýšlet, jak z toho ven.
Naše (dvouletá) Anežka nejenže nejí podle našich představ, ale ještě ke všemu považuje veškerou zeleninu a ovoce za něco, čím je potřeba maximálně šetřit a tedy požívat jednou za čas, v mikroskopickém množství.
Tak to chce rázné řešení! Fintu "fň".
Protože naše holčička hodně pije, dostaneme do ní potřebné vitamíny a minerály v ovocných a zeleninových šťávách - koupíme odšťavňovač.
Trvalo mi tři týdny, než jsem vybrala ten správný přístroj a firmu, u které ho objednala.
A pak jsem začala vyrábět štávičky. Anežka je nejprve pila s chutí, ale jakmile zjistila, že džusík není z krabice, ale z odšťavňovače, byl konec. Řekla, že je to "okyvý" a pít to rozhodně nebude! Rázem ze mě vyprchal pocit vítězství a dostavil se vztek a zoufalství.
Nyní jsem se dostala tak daleko, že jí šťávu dávám tajně do čaje a provádím všemožnou kamufláž, aby si myslela, že je to pití z krabice.
No co, ono to časem určitě půjde!
Snad.
Doufám....

Vlastnictví

2. ledna 2007 v 23:38 | Johann Wolfgang Goethe |  poezie
Vím, že nic mi nenáleží
kromě myšlenky, jež svěží
z duše se chce vylíti -
a pak šťastné okamžiky,
jež, milostné sudbě díky,
do dna až smím vyžíti.